Блогът на Георги Чолаков

Моите мисли, интереси и вдъхновения!

Силата на човешкия дух!

Създадох този блог преди доста време и дълго се чудех какъв да бъде първият ми пост. Кое събитие, чувство или понятие заслужава времето, вниманието и старанието, които ще вложа в настоящата статия? Кое е нещото, което може да ме мотивира да седна пред компютъра и да прекарам няколко часа в писане? През мислите ми преминаха доста политически и спортни събития, общочовешки теми и чувства, заслужаващи подробен анализ или поне обикновено разсъждение. Това събитие обаче така и не се появяваше и аз напълно бях занемарил идеята да развивам блог.
Тук бих искал да направя още едно уточнение. Първоначалният ми план беше (и донякъде все още е) постовете да бъдат на английски език, но смятам, че настоящото описание заслужава да бъде направено на български и евентуално да бъде преведено по-нататък, естествено при наличие на нужното време.
И така събитието, което толкова време очаквах, най-накрая се появи. Събитие, което ме накара дълбоко да се замисля и за пръв път от доста време да седна да пиша, вместо да прекарам времето си в безсмислени занимания. 🙂 Това събитие е провелият се наскоро ултрамаратон “Персенк Ултра”.
Със своите 120 км. дължина и обща денивелация от 5200 м., както и с изключително трудното си трасе и контролни времена (както крайно, така и междинни), този ултрамаратон представлява изключително изпитание не само за физиката, но и за волята и духа на всеки един участник!
Всичко започна преди 2-3 месеца, когато моят добър приятел Иван Семерджиев, случайно попаднал на информация за маратона, ми сподели за състезанието и с нескрита надежда ме попита дали искам да се пробваме заедно. Жаждата за нещо ново и различно веднага ме накара да се съглася. Отдавна исках да изпитам силата на волята и духа си и ми беше безкрайно интересно докъде мога да стигна ако тествам себе си.
Започнахме обсъжданията с общи приказки от рода на това колко ще е трудно, каква екипировката ще ни е нужна и т.н, но и същевременно колко добре ще си прекараме сред великолепната природа на родните Родопи. Една от предложените от Иван идеи беше, при евентуално финиширане, да престъпим финалната линия заедно. Тук е момента да спомена, че в самото начало може би малко се надценихме, но ентусиазмът, че ще участваме в едно уникално по рода си състезание, както и фактът, че до него все още имаше доста време, донякъде замъгли трезвата ни преценка и ни накара да се чувстваме почти сигурни, че ще завършим в рамките на задължителните 30 часа или в най-лошия случай – с известно закъснение. Иван играеше ролята на по-големия оптимист, докато аз все пак оставях възможност за евентуален наш “провал”…
С наближаването на състезанието започнахме да отделяме все повече време и наблегнахме на по-конкретни приготовления. Започнахме да събираме задължителната екипировка, което се оказа първото по-сериозно изпитание, понеже голяма част от нея е трудно да се намери и е достъпна за професионални маратонци, състезатели по ориентиране, планинари и т.н. Все пак няколко дни преди състезанието успяхме, предимно благодарение на Иван, да се сдобием с нужните дрехи, предмети, осветление и т.н., което още повече повдигна духа и настроението ни. Междувременно Иван тренираше усилено, бягайки по няколко километра почти всеки ден, докато аз наблягах предимно на почивка и се задоволих с няколко 8-9 километрови разходки из нощна София.
Така или иначе дойде дългоочакваният момент – вечерта на 13 септември. Пристигнахме в Асеновград и веднага се отправихме към информационния център, където успешно преминахме прегледа на задължителната екипировка. Не се размина обаче без подхвърляне на леки шеги и закачки от страна на част от организаторите, понеже част от екипировката ни, въпреки че отговаряше на изискванията, силно се отличаваше от екипировката на повечето състезатели, за които естествено това далеч не беше първи маратон и които бяха професионално облечени и екипирани. Получихме и състезателните си номера – аз № 8, а Иван – култовия № 69, което естествено също предизвика доста смях и майтапи. 😀 Посетихме техническата конференция, където организаторите ни запознаха със спецификите на трасето, маркировката и някои основни правила и съвети, след което, заедно с повечето от състезателите, хапнахме в един местен асеновградски ресторант. След всичко това отделихме час-два за почивка, след което се екипирахме подобаващо, тъй като няколко часа преди старта над Асеновград започна да се сипе пороен дъжд.
 
imag0616 imag0617
 
 Нито сипещият се дъждът обаче, нито нещо друго беше в състояние да заличи уникалното чувство, което ни обзе минути преди старта. Неописуем е приливът на енергия, който изпитахме нареждайки се броени метри зад стартовата линия и слушайки многобройните викове и възгласи на тълпите, събрали се около началото на трасето, в центъра на Асеновград, аплодиращи и надъхващи нас, състезателите. До старта оставаха броени минути. Прозвуча “космическото” “Излел е Дельо хайдутин” и точно в 00:00 часа 83-ма състезатели потеглихме в лек крос по дългото трасе. 
Чувството в такъв един момент е почти неописуемо. Полетели на крилете на адреналина, неусетно се озовахме на пътя, водещ към небезизвестната Асенова крепост, движейки се в първата половина на колоната. Някъде по средата на този път обаче, Иван забеляза една малка пътека, отклоняваща се към гората и бидейки сигурен, че това е правилният маршрут, смело сви по нея. За голямо съжаление обаче, не му се доверих. Едва ли бих могъл да намеря подходящо оправдание, но когато видиш как 30-40 опитни маратонци продължават уверено нагоре, някои от тях подвикващи “Луди ли сте? Не това е правилният път, продължавайте напред!”, започваш малко или много да се съмняваш в себе си. Така продължихме нагоре по асфалтовия път още около 1.5 км. само за да видим малко по-късно водачите на колоната да се връщат назад. Веднага разбрахме какво е станало и започнахме да тичаме в обратна посока. Оказа се, че едва 8 състезатели са минали по правилната пътека, а останалите 75 станахме жертва на масово “изгубване”. С нотка на съжаление си спомням, че Иван можеше да се окаже 9-тия (а следователно аз 10-тия), ако малко повече беше повярвал в себе си (както и аз в него), но уви…
И въпреки че 3 излишни километра в самото начало на състезанието могат да се окажат доста демотивиращо преживяване, нямаше време за оплакване и жалване. “Станалото станало” – казах си аз… “Стискаме зъби, забравяме за случката и продължаваме напред”.  Така и направихме.
Трудното обаче тепърва предстоеше… Започна едно доста дълго и тежко изкачване нагоре по тъмните и тесни пътечки на гората. Бяхме изпреварени от доста състезатели, които по всичко личеше, че са в пъти по-подготвени от нас физически. Все пак държахме добро темпо, тичайки по равните участници и нанадолнище и вървейки по стръмните изкачвания нагоре. Минахме покрай параклиса “Св. Илия” и малко по-късно забелязахме двама-трима човека, които явно се бяха събрали да гледат състезателите и с трогателна загриженост (която нямаше как да не ни разчувства) викаха: “Късмет момчета и момичета! Дано не ви вали и дано Господ е с вас!” Колкото и студен дъжд да се сипе, тези искрено изречени думи са напълно достатъчни да стоплят човешката душа. Или поне успяха да стоплят нашите!
Така минахме покрай Асеновата крепост и стигнахме до първия подкрепителен пункт, който беше едва на 5-тия км. Естествено не спряхме на него, а само се чекирахме (01:08 ч.) с предварително раздадените ни за тази цел чипове, свалихме якетата, понеже, въпреки продължаващия лек дъжд, бягането с дебело яке се оказа доста трудна задача 😀 и продължихме да тичаме по равните участъци.
Трасето между пункт А1 (5 км.) и А2 (14 км.) се оказа истинско препятствие, понеже представляваше голям и стръмен наклон, който изкачвахме немалко време. Именно тук започна да си личи липсата на добра физическа подготовка. По стръмните пътеки бяхме изпреварени от немалко състезатели. Иван не се чувстваше много добре в един етап от изкачването, което обаче не му попречи да продължи без да се оплаква. Все пак тежките метеорологични условия, в комбинация с липсата на време и вътрешната борба (в един момент започнах да чувствам гадене, а Иван по-късно призна, че му се е виело свят), явно опънаха нервите и на двама ни и дори стигнахме до размяна на остри реплики. Стана така че с човека, с когото никога преди това не се бях карал, се сдърпахме и дори вървяхме отделно в продължение на 30-40 мин., което е ясно доказателство как тежките условия влияят не само на физиката, но и на психиката на състезателите.
Всичко това обаче бе забравено малко по-късно и отново се понесохме рамо до рамо в лек крос към така желаната цел – пункт А2, където щяхме да се подкрепим и починем малко. Това обаче се случи едва след още един лек инцидент, оказал по-късно значение върху цялостното ни участие – точно преди един завой чух вик и след като се показах на правата след него, видях Иван, паднал на земята – беше получил схващания на двата крака. За щастие той беше приготвил две доста сериозни аптечки и ме помоли да намеря ампула с калций и да му я дам. За познатите ми е известна липсата ми на хладнокръвие в подобни моменти и докато той се превиваше на земята, аз, в пристъп на лека паника, преобърнах цялата му аптечка, но така и не намерих така желаната от него ампула. Оказа се, че тя беше поставена в моята аптечка и след консумирането й, както и след леко раздвижване, Иван се почувства по-добре и даде “зелена светлина” да продължим. Злополучната съдба не подмина и мен и минути по-късно и аз получих крамп на левия крак, който обаче се оказа доста по-лек и след 1-2-минутна почивка продължихме напред.
Проблеми имахме и с маркировката, като на един разклон за малко не продължихме по грешния път. Само фактът, че случайно видях светлоотазителния знак по въпросния разклон ни спаси от второ “изгубване”, като по този начин донякъде изкупих вината си за гореспоменатото първо такова, когато не повярвах на Иван.
След още малко вървене чухме шум и веднага разбрахме – пунктът беше след завоя. Направиха ни една снимка докато го приближавахме, след което се чекирахме – 03:50 ч. При това положение започнахме да се подсилваме – Иван хапна и смени мократа си тениска, докато аз, изгладнял “до полуда”, използвах цялата почивка да се нагостя обилно и дори се наложи няколко пъти Иван да ме подканва да тръгнем докато се отделя от отрупаната с храна маса.
 
a2
 
Така след 15-20-минутна почивка потеглихме към изключително важния пункт А3, който освен всичко друго беше ключов, понеже имаше междинно време, неспазването на което автоматично водеше до дисквалифициране и отпадане на състезателите. Предварително обявеното време – 06:00 ч. беше удължено от организаторите с половин час, заради масовото “изгубване” в началото на маратона. Така имахме около 2 часа и 20 минути да се придвижим до пункт А3 и заветния 26-ти километър.
Трасето между пункт А2 (14 км.) и А3 (26 км.) на пръв поглед не беше трудно, тъй като нямаше големи наклони и беше предимно равно. Отново редувахме вървене с тичане, но краката ни започнаха да “се обаждат” – схващанията на Иван не стихваха, а аз усещах пришките и раните по стъпалата си на всяка крачка. Това, в комбинация с тъмнината и неудобството от тичането с пълна раница, правеше дори този лесен участък меко казано неприятен.
По-късно отново бяхме на път да се отклоним в неправилната посока, но за щастие не бяхме единствените. Една от участничките (№ 20) се беше заблудила и се връщаше назад, осъзнала, че по пътя, по който бе поела, липсваше маркировка. Така тримата заедно налучкахме верния маршрут и продължихме към мечтания пункт А3 (Бяла Черква). След двучасово вървене и бягане в далечината съзряхме заветната хижа. За съжаление обаче, тя се намираше на върха на един невероятно стръмен склон, при вида на който доста се притеснихме. В същото време се появиха 2-3-ма състезатели, които бяха вървели около половин километър в грешна посока и се връщаха назад. Така се заформи една група от около 5-6 човека, които се озовахме в подножието на склона. Иван се заговори с тях, а аз погледнах часовника си и с ужас установих, че вече е 06:10 ч. Противоречиви мисли нахлуха в главата ми – гладни, изтощени, почти отчаяни, имахме само 20-тина минути да изкачим склон, който ми се струваше, че се изкачва поне за 30-40. От друга страна в съзнанието ми “изплува” алтернативата участието ни да приключи толкова бързо и безславно, почти позорно, което ме накара да се понеса смело нагоре, напук на болката и умората. След страхотна борба и постоянно напрежение и притеснение, някак си успях да се изкача и да застана победоносно пред хижата. Всички негативи обаче изчезнаха в момента, в който отворих вратата: вътре имаше около 20-тина състезатели, които с буйни викове и аплодисменти започнаха да ме поздравяват, че съм пристигнал навреме. Чувството беше неописуемо – хора, които на теория ми бяха конкуренти ме поздравяваха и се радваха искрено за мен. Защото и те, най-вероятно само броени минути по-рано, бяха изпитали същите чувства и емоции като мен. И те бяха “срещнали” болката, притеснението, отчаянието и надеждата.
Чекирах се в 06:26 ч. – 4 минути преди крайния срок, като не пропуснах да спомена, че след мен се движи група от около 5 човека, които би трябвало да пристигнат до 4-5 минути. Естествено наблегнах на факта, че един от тях е № 69. 😀 Организаторите ме успокоиха, че ще направят малък компромис и на всеки пристигнал до 06:35 ч. ще бъде разрешено да продължи участието си. В крайна сметка това не се оказа нужно, поне за Иван, тъй като при следващото отваряне на вратата се показа именно той – запъхтян, но победоносен. Сценката с възгласите и аплодисментите се повтори и въпросният № 69 се чекира в 06:29 ч. Последваха останалите 3-4 души. На този пункт, както и на предния, се отказаха няколко състезатели, а още 2-ма отпаднаха поради неспазване на въпросното контролно време.
Случката с храната се повтори и на този пункт. Доказателство за това е фактът, че за кратко време изядох 3 банана – храна, която в нормални условия не бих ял, понеже не обичам. Място за претенции обаче нямаше. Хапнахме, починахме, смених тениската си, която вече беше подгизнала, както и чорапите си, като преди това сложих марля на малкия пръст на левия си крак, който вече беше доста наранен. Междувременно вече се бе развиделило, така че прибрахме челниците и потеглихме от пункт А3 към нови приключения и неизвестности.
Следващият пункт А4 (с. Орехово) беше на 15 км. разстояние (41-ви км.), а трасето до него представляваше последователно черен път, купища камъни и няколко ливади. В началото на тази отсечка не смеехме да тичаме, а заложихме само на ходене, като същевременно обаче държахме доста бърз темп и дори изпреварихме 3-4-ма състезатели. Тук нямаше кой знае какви препятствия, но умората вече започваше да си казва думата. Краката и на двама ни с Иван започваха леко по леко да се предават. Все пак не спирахме да вървим, мотивирайки се един друг с всевъзможни разговори. Простите изчисления показваха, че трябва да изминаваме по 4 км. на час, за да спазим второто контролно време (пункт А8 при 71-ви км.). Засега спазвахме това темпо и дори във втората част на отсечката успявахме да бягаме от време на време. Честите редувания на слизания и изкачвания обаче, както и многобройните камъни по пътя, представляваха истинско изпитание за краката ни и изцедиха доста от енергията ни. Стигнахме пункт А4 на ръба на силите си и със сериозни болки и мускулна треска. В село Орехово, малко преди самия пункт, се оказахме атракция за един снимачен екип на асеновградска телевизия, който не пропусна да заснеме с камерата си как вървим към заветната цел. Все пак още един пункт беше покорен! Часът беше 09:40.
Последва обичайната процедура – хапване “на крак”, 10-минутна почивка и оставяне на част от ненужния ни багаж (предимно якета и дрехи за студено време), тъй като пункт А4 съвпадаше с А8 и на връщане можехме да го вземем отново, а дотогава не се очертаваше да е студено, понеже денят тепърва предстоеше.  
Потеглихме отново и с изненада забелязахме, че почивката ни се е отразила по-скоро негативно. Сковаваща мускулна треска ни накара да вървим едва-едва първите 5-10 минути след потеглянето. Следващият участък щеше да бъде решаващ – 10 км. до пункт А5 (хижа “Персенк”), като първите 2 бяха лек път, но следващите 8 бяха, по думите на организаторите, “най-критичният участък от трасето”. Все още обаче имахме нелоши шансове, което явно даде сили на Иван и той се понесе напред с бърза крачка, а аз вървях малко след него, видимо по-уморен в този момент. В бързината обаче не бяхме забелязали, че от известно време по пътя няма маркировка, поради, което се върнахме леко назад. Една от участничките (№ 6 ако не се лъжа) тичаше напред и ни показа правилния път – за щастие бяхме изминали само 200-300 метра в неправилната посока. Междувременно с нас се движеше и едно красиво бяло куче, което явно беше харесало компанията ни и бе тръгнало след нас от с. Орехово. След няколко завоя обаче отново стана доста объркано – пътят се завъртя в обратна посока и започна да слиза обратно към селото. Стори ми се, че няма никаква логика да вървим в тази посока, а и маркировката изглеждаше като тази, която е за пътя на връщане (към пункт А8) и на моменти дори липсваше в продължение на 100-тина метра. Това ме накара да се усъмня и да огледам 2-3 пътеки, които обаче не бяха правилните. Така загубихме нови 15-тина минути и в крайна сметка продължихме по пътя надолу. След известно време разбрахме, че все пак сме на правилния път – един от организаторите ни чакаше на един разклон, за да ни покаже правилния маршрут. Следваха въпросните критични 8 км. – 60-градусов наклон, при вида на който доста хора биха се отказали.
Загубените минути бяха демотивирали Иван, който започна да се съмнява дали имаме шанс да стигнем пункт А8 навреме. Освен това, малко преди наклона, той беше стъпил накриво, което беше усилило болката в и без това болящите го от множеството схващания крака. Все пак, след кратко размишление, той реши да се опита да изкачи големия слон и двамата тръгнахме нагоре. За голямо съжаление обаче, малко по-късно болката му се оказа непреодолима и той реши, че е време да се откаже.
Невъзможно е да се опише как се чувства един човек, който е изпитал толкова много за тези 12 часа, в момента, в който осъзнае, че единственият му вариант е отказването. Болка и огорчение, отчаяние и безсилие, се преплитат в едно и безмилостно изместват радостта и надеждата, които по-рано са се таили в съзнанието. Това почувства Иван когато разбра, че за него състезанието приключва. Но в същото време той почувства и това, което трябваше и заслужаваше да почувства – гордост! Гордост затова, че не спря при първия, втория или дори третия крамп. Гордост, че не се отказа при първата трудност или препятствие. Напротив, той продължи въпреки болката, въпреки всичко, показвайки изключителна воля и завидно себеотрицание. Не се отказа докато тялото му не го предаде! Което в една или друга степен го прави победител.
И това не беше всичко, на което той бе способен. Той намери сили да покаже още нещо в този ключов момент. Нещо, което аз лично не знам дали бих показал на негово място. А именно алтруизъм! По-рано в поста споменах, че се бяхме разбрали евентуално да финишираме заедно, рамо до рамо. Също така обаче бяхме решили ако някой от двама ни се откаже, другият да го последва и да напуснем състезанието заедно. Иван обаче, съзнавайки, че имам още сили, прояви невероятен характер и липса на егоизъм. На въпроса ми дали спираме и двамата той отговори кратко и ясно: “Продължавай, върви още! Стигни докъдето можеш! Дай всичко от себе си и изживей мечтата си!”. След което се обърна и бавно тръгна обратно към пункт А4 с чувства, които не искам и да си представя, че е изпитвал. Думите му обаче бяха достатъчни да ме мотивират в следващия поне един час.
Така аз, също изпълнен със смесени чувства, продължих по стръмния път, нагоре към неизвестното. Пътят наистина се оказа доста тежък и се налагаше да почивам на всеки 15-тина минути. Когато останах сам обаче всичко сякаш се промени. Но когато си вървял с някого рамо до рамо в продължение на 12 часа и изведнъж се окажеш сам няма как всичко да е същото – започваш да чувстваш, че няма на кого да разчиташ; няма кой да те мотивира в момент на слабост; няма дори на кого да се оплачеш, че не чувстваш краката си. В мисълта ми дори започна да се прокрадва страх, че отнякъде може да изскочи мечка, глиган или някаква друга горска твар. 😀 За да разнообразя налегналата ме скука и да избягам от негативните мисли си направих един видеоклип (описващ начина, по който се чувствах в този момент), който смятам да ви спестя, поради изключително личния му характер.
Така улисан в мисли и страхове продължавах да вървя, като на няколко пъти в далечината пред мен виждах една от състезателките, а по едно време дори намерих ръкавица, която най-вероятно беше изгубила без да забележи. По-късно предадох ръкавицата в хижата, а организаторите ме увериха, че тя ще попадне при “изгубени вещи”. Малко преди хижата пък срещнах едни старец, който с голяма загриженост ми каза, че ми остава малко до пункта, където мога да се подкрепя. Така се добрах до хижа “Персенк” в 13:45 ч. С изненада забелязах, че в хижата нямаше други състезатели, което значеше, че всички пристигнали преди мен почти не бяха почивали и явно вече бяха потеглили нататък. През мисълта ми се прокрадна идеята за отказване, която обаче беше бързо изоставена след хвалебствията на хижарката, че това е единственият пункт, на който няма отказали се участници. Все пак направих 15-минутна почивка и след като изпих един чай, потеглих отново.
Пътят към следващия пункт А6 (Чудните мостове) ми беше сравнително познат, тъй като около 3 седмици по-рано бях имал честта да го измина с приятели. Така първите 2 км. не се оказаха никакъв проблем понеже минах по т. нар. Римски път, който в интерес на истината е доста удобен и лесен за вървене. При една от почивките заснех още едно клипче с “размисли и страсти”. След края на Римския път обаче трасето стана изключително трудно за мен. Тесните стръмни пътечки виещи се надолу и настлани с остри камъни засилиха невероятно много болките в краката и най-вече ходилата ми. Дори “вездесъщите” марли вече не бяха в състояние да ми помогнат. Темпото ми спадна значително и точно в този 5-километров участък загубих всякакви шансове да “хвана” следващото междинно време. Все пак продължавах да вървя, макар и доста бавно, докато най-накрая се озовах на хижа “Скалните мостове”, където пътят се разклоняваше в две посоки – едната водеща до Чудните мостове, а другата – до хижа “Кабата”. Не бях сигурен в коя посока трябва да тръгна – дали към Чудните мостове, към където сочеше маркировката или към “Кабата”, накъдето ме беше упътила хижарката на предния пункт, споменавайки, че са направени някакви промени в трасето. В този момент обаче бях застигнат от още една от участничките – № 51, която потвърди, че сме в посока Чудните мостове. След 15-минутно ходене и разговори на общи теми, преминахме под самите мостове и се показахме пред пункт А6. При вида на изморената ми походка, един от организаторите се провикна: “Момче, ти от състезанието ли си?”, а аз, осъзнавайки, че номерът ми се крие под блузата, която бях облякъл по-рано, гордо отвърнах: “Да! Номер 8!”, като същевременно повдигнах връхната дреха. Отговорът ми бе последван от бурни аплодисменти и радостни викове. Този път обаче те бяха не защото съм постигнал добро време, а напротив – понеже всички ме бяха очаквали доста по-рано на въпросния пункт. Човекът сподели, че е обмислял пращането на доброволци, които да ме издирват, в случай че не се бях появил до 10-тина минути. Часът беше 16:45 и с болка осъзнах, че е невъзможно да се добера до пункт А8 (намиращ се на 13 км. разстояние) в оставащите до края на контролното време 1 час и 15 минути.
Майтапи имаше и по отношение на № 51, за която явно нямаше информация от последните 2 пункта и никой реално не знаеше, че тя е тръгнала от тях. Последваха коментари от рода на “Как така?”, “Та ти не съществуваш!”, “За теб нямаше да пращаме доброволци” и т.н, на което момичето се смееше искрено.
Последва още един не по-малко забавен и интересен момент. Случайно чух двама от организаторите да споменават, че са пратили 4-ма доброволци да издирват състезател № 69. 😀 Явно комуникацията се бе прекъснала някъде и хората от А4 не бяха съобщили на тези от А5, че Иван се бе върнал и вече не бе част състезанието. Обясних им, че въпросният номер се бе отказал в пункт А4 и дори вече беше извозен до Асеновград. Смаяни и невярващи на новината, те дори поискаха да го набера, за да потвърди, че е добре, което и направих. Така доброволците бяха отзовани, а организаторите си отдъхнаха, защото и последните съмнения за липсващи състезатели в района на пункта се бяха изпарили.
Аз обаче останах със смесени чувства – от една страна всички тези шеги и майтапи донякъде притъпиха огорчението ми, но от друга то нямаше как да бъде напълно заличено – защото все пак всичко бе свършило. Чувството на гордост, че изминах 60 км., преполовявайки маратона, се смеси с чувство на разочарование, че не успях да постигна повече. Десетки въпроси нахлуха в главата ми: Дадох ли всичко от себе си?, Можех ли да се представя по-добре? Не трябваше ли да се откажа заедно с Иван?… Бързо обаче осъзнах, че смисъл от съмнения и терзания, за неща, които вече са свършили няма. “Нищо…” – казах си – “… догодина отново ще съм тук”. По-късно същото ми каза и Иван – и двамата все още не се бяхме отказали – просто бяхме стигнали докъдето ни бяха позволили телата ни. Предадохме се физически, но не и психически. Изневериха ни краката, но не и волята…
 
20130913_230535
 
Всичко това добре, но въпросите не престават да изникват в съзнанието. Какъв беше смисълът на всичко това? Защо беше цялото това състезание? Защо продължавам да описвам това преживяване, след като в официалното класиране срещу имената ни стои тежката присъда “незавършили”. Определено не го правя, за да дам сухи факти и подробности за това докъде и как сме стигнали. Правя го, защото цялото това нещо ми позволи да направя, поне за себе си, няколко основни извода, които бих искал да споделя и подчертая.
На първо място искам да кажа на всички, четящи тази история: Вярвайте! И най-вече вярвайте в себе си! Защото дори и не подозирате колко сила се крие във вас и какво може да постигнете. Вярвайте в себе си, дори когато другите не вярват във вас. Тежък урок, който научи най-вече Иван, който не повярва, че именно той, а не 70 други човека, можеше да знае правилния път в началото на състезанието. Все пак обаче ние не престанахме да вярваме до последно – Иван вярваше докато го държеше тялото, а аз – докато всички теоретични шансове се изчерпаха. Но самият факт, че се включихме в това състезание означава, че вярвахме в себе си! И все още вярваме и това ще си проличи догодина на Персенк Ултра 2014. 🙂 
Друг важен урок касае добротата и човечността. Нищо не стопля по-добре сърцето от някоя добра дума от страна на хората. Така както цивилните искрено се молеха да не ни вали дъжд. Така както участниците се радваха на всеки новопристигнал състезател в даден пункт. Няколко добри думи могат да стимулират човек повече от всичко. Да, победата е важна, но по-важно обаче е човешкото отношение. Всеки беше готов да жертва себе си, за да помогне на другия. Именно това беше една от целите на състезанието, именно затова нямаше голяма награда за победителите. Затова бъдете добри и човечни! Помагайте на ближния винаги щом имате възможност. Защото в крайна сметка всички сме хора.
На следващо място научих, че трябва да предизвикваме себе си, да тестваме лимита на възможностите си и да видим докъде може да стигнем. Във всяко едно отношение. Защото само така човек може да се развива. Само така човек може да избяга от застоя и посредствеността, които дебнат в сивото ежедневие. Така че никога не спирайте да се тествате, да опитвате нещо ново, да живеете “на ръба”!
Не на последно място, искам да отговоря на мнозината, които ни попитаха (а и на всички, които биха попитали) защо го направихме. Защо “се занимавахме с глупости” след като можеше да обикаляме столичните кафета, улици или заведения? Ще завърша с един разказ на едно от момчетата, участвали в маратона. Надявам се в него да намерите отговора:
 

“Един белобрад дядо със скъсани дрехи и самоделни сандали ме заговори на церемонията по награждаването на Персенк Ултра днес. Имаше странен вид и очаквах някоя несвързана (пиянска) тирада, но докато го слушах с половин ухо думите му ме накараха да се замисля:

– Моето момче, вие сте Божи мъченици.
– Така ли? В какъв смисъл?
– Всеки знае да върви по широкия път, но той е лесният и не води към нищо добро. Вие сте Божи мъченици, защото бягате по стръмния и тесен път, който води нагоре, към духовното.”

Едва ли сме мъченици, но наистина научих, че понякога (дори в повечето случаи) широкият и лесен път не води до нищо добро. В най-добрия случай той носи застой и монотонност. Стръмният и тесен път от друга страна води до нещо много повече – той учи и калява. Защото само за 12, 15 или 17 часа по този стръмен и труден път можеш да научиш повече за себе си и за живота, отколкото за години наред по лесния и монотонен път.

 

Next

141 години по-късно!


Warning: Use of undefined constant comment - assumed 'comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/georgich/public_html/blog/wp-content/themes/lovecraft/comments.php on line 15
969 Comments

  • JerryReini

   Знаете ли вы?
   Китайскую пустыню засадили лесами и открыли там фешенебельный курорт.
   В роскошном болонском фонтане горожане стирали бельё и справляли нужду.
   Возможно, что американцы уже в 1872 году вмешались в канадские выборы.
   Первый футбольный трофей после начала пандемии коронавируса был разыгран в Таджикистане.
   Консервативные художественные критики обрушились на портрет девушки, называя её гермафродитом, дочерью Каина и проституткой.

   arbeca

 1. Thanks for the auspicious writeup. It in fact used to be a entertainment account it.

  Glance complex to more brought agreeable from you!
  By the way, how can we keep in touch?

  • JerryReini

   Знаете ли вы?
   Будущего чемпиона Европы по боксу в детстве одновременно дразнили «хохлом» и «москалём».
   Планета — глазное яблоко может быть пригодна для жизни в одних районах и непригодна в других.
   Карьера не помешала фарерскому футболисту играть в гандбол, записать три музыкальных альбома, издать пять книг и сняться в восьми фильмах.
   Персонажу французской комедии о Фантомасе советские подростки подражали всерьёз.
   Жену Генриха VIII на суде защищал посол Священной Римской империи.

   http://www.arbeca.net/

 2. Very quickly this web page will be famous among all
  blogging visitors, due to it’s nice articles or reviews

  • JerryReini

   Знаете ли вы?
   Министр социального обеспечения Израиля однажды назвала почти всех выходцев из СССР своими клиентами.
   После 50 черепно-мозговых травм регбист завершил карьеру, опасаясь получить синдром деменции.
   17 бойцов остановили под Старым Осколом более 500 оккупантов.
   Ливийский диктатор пытался спасти от казни премьер-министра Пакистана.
   «Голова крестьянина» хранилась в доме у немецкой актрисы.

   http://arbeca.net/

 3. JerryReini

  Знаете ли вы?
  Хотя ареал белизского геккона состоит из нескольких крохотных островов, IUCN не считает его раздробленным.
  Альбом «Битлз», признанный одним из величайших в истории музыки, ругали за искусственность и «перепродюсированность».
  Андрогинный псевдоним не спас автора от расшифровки.
  Согласно мифу, Марута Сар пыталась примирить Арарат и Арагац, но не смогла.
  Иракский физрук получил мировую известность под псевдонимом «ангел смерти».

  http://www.arbeca.net/

 4. Spot on with this write-up, I really assume this website needs rather more consideration. I抣l most likely be again to read far more, thanks for that info.

 5. Thanks so much for the post.Really thank you! Great.viagra generique

 6. Aw, this was a really nice post. In idea I would like to put in writing like this additionally ?taking time and actual effort to make a very good article?however what can I say?I procrastinate alot and not at all seem to get something done.

 7. Your house is valueble for me. Thanks!?

 8. Do you have a spam issue on this website; I also
  am a blogger, and I was wondering your situation; many of us have created some nice methods and we are looking to swap strategies
  with others, please shoot me an email if interested.

 9. hi!,I love your writing very a lot! percentage we be in contact more about your post on AOL?
  I need a specialist in this area to unravel my problem. Maybe that is you!
  Taking a look ahead to peer you.

 10. I blog often and I seriously thank you for your content.

  This article has truly peaked my interest. I am going
  to book mark your blog and keep checking for new information about once per week.

  I opted in for your Feed as well.

 11. seo

  [ SEO – BACKLİNK – HACKLİNK – BLACK OR WHİTE HAT ]
  – – – – – – – – – – – – – – – –

  1- Senin için yorum backlink yapabilirim.

  2- I can comment backlink for you.

  3- Ich kann den Backlink für Sie kommentieren.

  4- Я могу прокомментировать обратную
  ссылку для вас.

  [ SEO – BACKLİNK – HACKLİNK – BLACK OR WHİTE HAT ]

  – – – – – – – – – – – – – – – –

  WhatsApp = +9 0422 606 06 30
  Mail = [email protected]

  Google Search = Seo Bayi
  seo

 12. Would you be curious about exchanging links?

 13. edirne escort,edirne escort bayan
  Edirne Escort mu arıyorsunuz? Hemen Edirne Escort Bayan sayfamızı ziyaret ederek Edirne Escort bulun! Edirne Escort
  sayfası iyi eğlenceler diler.

 14. When I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now every time a comment is added I get four emails with the identical comment. Is there any method you can remove me from that service? Thanks!

 15. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I
  have truly enjoyed surfing around your blog posts.
  In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 16. kamu personeli

  Her gün yüzlerce güncel kamu personeli alım haberleri yayınlanan sitemiz sayesinde artık sizin de bir
  işiniz olacak. Hiçbir ilanı gözden kaçırmayacak, en doğru
  başvuru bilgilerini ilk elden siz sahip olacaksınız. Sitemizde yayınlanan başvuru için tüyolarla da
  diğer adaylar arasından sıyrılarak, asil listesine yerleşebileceksiniz.
  Kamu personeli alım ilanlarını takip etmek için en doğru adres

 17. Once I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails with the same comment. Is there any way you possibly can remove me from that service? Thanks!

 18. Saved as a favorite, I like your blog!

 19. NTVsporbet
  NTVsporbet giriş adresi değişime uğramış ve artık güncel alan adı üzerinden hizmet vermektedir.

  Sitenin güncellenmemiş sistemi üzerinden erişim sağlamaya çalışırsanız bu adres BTK tarafından askıya
  alınmıştır ibaresi ile karşı karşıya kalırsınız.
  Süreç içerisinde acaba alan adı değişimi kullanıcıların istifade edecekleri olanakların güvenilirliği ile
  mi alakalı soruları da sıklıkla yöneltilmektedir.
  Bahis platformunda alan adı değişimi yaşanması sistemin güvenliği ile alakalı bir sorundan kaynaklanmaz.

 20. If you want to take a good deal from this post then you have
  to apply such methods to your won web site.

 21. Hey there just wanted to give you a quick heads up. The text in your article seem
  to be running off the screen in Internet explorer. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do
  with browser compatibility but I figured I’d
  post to let you know. The design look great though! Hope you get the problem fixed soon. Kudos

 22. Hello there I am so thrilled I found your webpage, I really found you by mistake, while I was researching
  on Digg for something else, Anyways I am here now and would just like to say many thanks for
  a remarkable post and a all round entertaining blog (I
  also love the theme/design), I don’t have time to go through it
  all at the moment but I have saved it and also added your RSS
  feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep
  up the excellent b.

 23. I seriously love your blog.. Very nice colors &
  theme. Did you build this web site yourself? Please reply
  back as I’m looking to create my very own blog and would like to learn where you got this from or just what
  the theme is called. Appreciate it!

 24. Bunun dışında Basınçlı Kazan periyodik kontrolü hizmetini meydana getirecek kuruluşlar kucakin ise görev yeterliliği belgesi almış olması veya “Akredite”
  oturmuşş olarak iş verme zorunluluğu kabilinden katılmış şartların aranması planlanmaktadır.

  Skorn Murat koca;küresel kimyevi doğal gaz tanklarının hidrostatik test örgülamamasının uygulanan sebebi
  bir anlatım halinde belirtildikten sonra NDT yöntemlerinden birini kullanarak yapabilirsiniz.

  •Kompresör ile çekvalf arasındaki boru hattında kâin matbuatçlı havayı yalıtım
  motoru durduğunda boşaltma eden sistemin bulunduğunu kontrol et.

  Akredite olarak periyodik kontrol ve muayenelerini
  gerçekleştirdiğimiz basınçlı kaplara değgin detaylı bilgilere hordaki link ve sekmelerden ulaşabilirsiniz.

  Tekonolojide vakum ve basınç birimleri aynı birimlerle anlatım edilmektedir.
  Vakum çallıkışmalarında da birim olarak Torr veya Pascal
  kullanılmaktadır.

  Zatî verileriniz nöbetlenmesine ilişkin detaylı
  selen kucakin lütfen KVKK Tenvirat Metni’ni inceleyebilirsiniz.

  Sulama hidroforu şebeke suyunun dar kaldığı yerlerde kullanılır.
  Şebekeden yada depodan mevrut suyun basıncı yetersi başüstüneğu yürekin sulama hidroforu kullanılır.

  Bahçelerde ve tarlalarda başlamak üzere sulama alışverişleminin mimarildığı her yerde suyu matbuatçlandırır
  ve sulama fiilleri dokumalır.

  İş ekipmanları araştırma edilirken Yönetmelikte belirtilen standartlar ve taban gereklilikler temel taşı karşıır.
  Kontrol edilen ekipmanların durumu iş mesabesinde esenlik ve asayiş tedbirleri istikametünden bir kılavuz olmaktadır.

  Çdüzenışma ve Sosyal Emniyet Bakanlığı aracılığıyla çırefikalan İş Ekipmanlarının Kullanmaında Sağlık ve Asayiş Şartları Yönetmeliği’ne nazaran kavaraı
  tüpleri basınçlı kaplar ve tesisatlar grubuna girmektedir ve kontrollerinin yılda en az
  bir yol yaptırılması gerekmektedir.

  Muhit tankları, sıkıştırılmış havanın saklandığı ve sonuçsuz
  sisteminin mümbit ve çakılı çhileışmasına yardımcı olan pusatlardır.

  30 dk müddet ile tankın herhangi bir kaynarca noktasından ızdırapntı olup olmadığı kontrol
  edilir. Elan sonra kontrol formundaki başka kontrol parametrelerine gereğince sistminiz kontrol edildikten sonra 1 bülten geçerliliği olan esinti tankı
  ve kompresör periyodik kontrol ve periyodik muayene raporu düzenlenmektedir.

  Matbuatçlı kaplardan dolayı meydana gelen iş kazalarını elan aza indirmek yürekin öncelikli olarak imalatında belirtilen standartlara uymak, elan sonra iş eminği ve pres açısından orantılı ve kullanılabilir durumda olduklarının belirleme edilmesi amacıyla periyodik olarak kontrol edilmelidirler.

  Görgüsüz Basınçlı Kaplar Yönetmeliği ( Yakma amacı haricinde kullanılan 0,5 Bar’dan yukarı ve 30 Pas’dan aşağı basınç bileğerine sahip âlem ve
  azot çitndıran kaynaklı tanklar ) ,İş Ekipmanlarının Tasarrufında Keyif
  ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği kapsamında mevki alan basınçlı kapların istisnalar hariç
   yasal olarak yılda bir sefer kontrol ettirilmesi zorunludur.

  Har Kez Kulaklıı muayenelerinde, dayalı ekipmanın ve yardımcı ekipmanların yasal şartları güvenli bir şekilde sağladığının tespiti, ekipmanın basınç testleri ve tahribatsız kontrol üzere yöntemlerle
  kontrol edilerek sağlanmaktadır.

 25. Excellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
  Very useful info specially the last part 🙂 I care
  for such information much. I was seeking this particular info
  for a long time. Thank you and good luck.

 26. ВУЗ.ИНФО Благодаря чего что нам
  не нужны лишние проблемы. Есть миллион других профессий попроще.
  ____________________________________ … читать весь
  отзыв   Алие почему медичинские не делаете???
  сейчас с этим короновирусом повсечастно другую работу равным образом не берут…
  не первый … читать весь отзыв   Владимир сделал заказ на зачетную книжку, сделали легохонько равным образом качественно читать весь отзыв   ВУЗ.

  Результаты осмотра профильных специалистов с указанием надписи о здоровье или возможном диагнозе;

  Больше никаких очередей, ожидания
  как и нервов. Что ни говори удары мы берем на себе.
  Опытные сотрудники решат вопрос с оформлением документов
  в считанные часы.

  Низкая цена и выгодные скидки для постоянных клиентов.
  Точную себестоимость вы можете узнать у менеджера при оформлении заказа;

  Запахи хлорки, грязной тряпки для
  полов в свой черед бабушкиных духов;

  Легальный бланк установленного образца обязательно входит
  в пакет бумаг:

  Бланк можно распечатать дома, получить по окончанию школы или у семейного врача – терапевта,
  педиатра. Форму заполняет ряд специалистов поликлиники, а в
  свою очередь туда вносятся результаты анализов.
  перманентно основании этого документа душа может быть допущен
  к образовательному процессу повсечастно общих правилах.

  Удобная модель оплаты – заказ оплачивается наличными при
  получении;

  Эта справка потребуется каждому, кто устраивается до гроба
  работу или планирует поступить в
  высшее или среднее учебное заведение.

  перманентно нашем сайте вы можете недорого купить
  справку для поступления в ВУЗ.

  Для этого необходимо оформить заявку, указав личные сведения.

  до гроба протяжении нескольких лет мы занимаемся созданием подлинных документов, которые
  проходят любые проверки.
  Приведем преимущества обращения к
  нам:

    Молодые люди, только что
  окончившие дрессировка в школе равным образом сдавшие
  экзамены для поступления в Высшее
  учебное заведения, должны предоставить медицинскую справку о состоянии своего здоровья. 

  Такая справка, обязательно для предъявления спасателям, альпинистам, строителям,
  машинистам вдобавок еще множеству
  профессий.

  Подлинные формы, которые вносятся в реестр медицинских документов — бланк пройдет проверку в вузе, всегда
  предприятии.

 27. I was very pleased to find this site. I need to
  to thank you for your time for this wonderful read!!

  I definitely savored every part of it and I have you saved to fav to look at new
  things on your web site.

 28. I visited several websites but the audio quality for audio
  songs current at this web site is really superb.

 29. Hi, constantly i used to check web site posts here early in the daylight, for the reason that i enjoy to learn more and more.
  adreamoftrains web hosting services

 30. Hi there, I log on to your blogs on a regular basis. Your humoristic style is
  awesome, keep up the good work!

 31. porn,porno izle,porno
  porn,porno izle,porno
  porn,porno izle,porno
  porn,porno izle,porno
  porn,porno izle,porno
  porn,porno izle,porno
  porn,porno izle,porno
  porn,porno izle,porno
  porn,porno izle,porno

 32. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 33. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and
  it has aided me out loads. I hope to give a contribution & aid different users like its helped me.
  Good job.

 34. Thanks for sharing your thoughts about web hosting sites.
  Regards

 35. What a data of un-ambiguity and preserveness of precious
  familiarity concerning unexpected emotions.

 36. Kıbrıs Gece Hayatı

  Kıbrıs’ta gece hayatı gerçekten kıyas götürmez derecede profesyonel ve kaliteli bir
  şekilde yürütülmektedir. Kıbrıs geceleri her yaştan ve her ülkeden turistler için son derece eğlenceli ve heyecanlı geçmektedir.
  Kıbrıs gece hayatı konusunda vereceğimiz bilgiler ışığında siz de
  harika zamanlar geçirebilir ve unutulmaz geceler yaşayabilirsiniz.

 37. Piece of writing writing is also a fun, if you know then you
  can write if not it is complicated to write.

 38. Whoa! This blog looks just like my old one!

  It’s on a completely different topic but it has pretty much the same page
  layout and design. Superb choice of colors!

 39. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the internet the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they
  plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people could take
  a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 40. Siber Tehdit | Siber Güvenlik Haberleri ve Siber Saldırılar
  – Siber Tehdit Siber Tehdit
  siber güvenlik

 41. You made some decent points there. I checked on the web to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 42. This blog was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something which helped me.

  Kudos!

 43. Nice post. I was checking continuously this blog and I am
  impressed! Very useful information particularly the last part 🙂 I care for such information much.
  I was looking for this particular information for a long time.

  Thank you and good luck.

 44. Thanks in support of sharing such a pleasant thought,
  paragraph is nice, thats why i have read it entirely

 45. Your style is really unique compared to other
  people I have read stuff from. Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark this blog.

 46. When someone writes an paragraph he/she retains the plan of a user in his/her mind that
  how a user can understand it. So that’s why this piece
  of writing is great. Thanks!

 47. WONDERFUL Post.thanks for share..more wait .. ?

 48. Hello there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form?

  I’m using the same blog platform as yours and I’m
  having problems finding one? Thanks a lot!

 49. I simply could not depart your website prior to
  suggesting that I extremely loved the usual info an individual supply
  in your guests? Is going to be back ceaselessly in order to check out new posts

 50. I visited many blogs but the audio feature for audio songs existing at this web page is genuinely excellent.

 51. When I initially commented I seem to have clicked the -Notify
  me when new comments are added- checkbox
  and from now on every time a comment is added I recieve four emails with the exact same comment.
  Is there an easy method you are able to remove me from that
  service? Thanks a lot!

 52. Hey! I’m at work browsing your blog from my new iphone 3gs!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward
  to all your posts! Carry on the outstanding work!

 53. When someone writes an article he/she maintains the idea of a user in his/her
  mind that how a user can be aware of it. So
  that’s why this piece of writing is perfect. Thanks!

 54. Everything is very open with a really clear explanation of the
  challenges. It was truly informative. Your website is very
  helpful. Thanks for sharing!

 55. Very good post. I certainly love this website. Keep it up!

 56. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to far added agreeable from you!
  However, how can we communicate?

 57. Metin2 pvp serverler blog

  Metin2 oyununu oynamak isteyenler için pvp serverler site üzerinden oyun severlere sunulmaktadır.

  Birbirinden farklı seçenekleri değerlendirmek isteyenler için özellikle zorlu seviyelerde kullanabileceğiniz farklı server seçenekleri üzerinden hizmet verilmektedir.
  Serverler zorlu olan bölümlerde özellikle yapılan değişimler sayesinde daha rahat şekilde ilerleme imkanı elde etmenizi sağlamaktadır.

  Devamlı olarak siteye eklenen Metin2 pvp serverler özellikle tercih edebileceğiniz en uygun seçeneklere ulaşmanızı sağlamaktadır.
  Hazırlanmış olan server seçenekleri rol alma oyununda etkin şekilde yer almak isteyenlere
  farklı seçenekler sunmaktadır. Özellikle zorlu seviyelerde
  karşılaşabileceğiniz problemlere karşı tercih edebileceğiniz server
  seçenekleri online oyunda daha iyi şekilde devam etmenizi sağlamaktadır.

  Mt2 Pvp Server Tanıtımları: Ayrıntılı şekilde verilen bilgiler üzerinden yapacağınız karşılaştırmalar sayesinde Mt2
  pvp seçenekleri arasından en uygun olanı belirleyebilirsiniz.

  Her server seçeneği farklı imkanlar sunmaktadır. Bu nedenle en uygun seçenekleri belirlemek isteyenler site üzerinden yapacakları incelemelerde verilen bilgiler üzerinden karşılaştırma yaparak en uygun seçenek
  üzerinden tercih yapabilirler. Popüler serverler oyunda daha rahat ilerlemenize yardımcı olmaktadır.

 58. I’m curious to find out what blog platform you happen to be
  working with? I’m experiencing some small security issues with my latest blog and I’d like to
  find something more secure. Do you have any suggestions?

 59. Hi friends, its great article about tutoringand fully explained, keep it up all the time.

 60. Having read this I believed it was extremely enlightening.
  I appreciate you taking the time and energy to put this informative article together.
  I once again find myself spending a significant
  amount of time both reading and commenting. But so what, it
  was still worth it!

 61. Maltepe escort arayan beylere selamlar. Ben İstanbbul Maltepe escort bayan Ayşe.
  24 yaşındayım. İstanbul Maltepe’de iki kız arkadaşımla birlikte yapamaktayım.
  Boş zamanlarımda seksi çok sevdiğim için partner hizmeti veriyorum erkeklere.
  Ataşehir’de oturuyorum. Siz de güzel bir gün geçirmek
  için bana en kısa sürede ulaşabilirsiniz. Anal yapmıyorum, kondomsuz kalmıyorum.

  Ama ön sevişme ve sakso konusunda uzmanım diyebilirim.
  Arayın tanışalım canlarım.

 62. Pendik escort arayan beyler merhaba ben Ayşe. Aslen Kurtköy doğumluyum.

  İstanbul Anadolu yakası Pendik escort bayan olarak partner hizmeti
  veriyorum. Elit erkekleri tercih ediyorum. Pendik’teki kendi evim dışında otel
  görüşmeleri de yapmaktayım. 24 yaşındayım. 160 boyunda ve 50 kilodayım.
  Aradığınız bayanı bu zamana kadar bulamadıysanız merak etmeyin artık
  ben varım. Görüşelim ve sevişelim diyorum. Sevgilerimle canlarım.
  Mükemmel bir gecenin sabahına birlikte uyanmak
  dileğiyle.

 63. Wonderful article! This is the type of info that are supposed to be shared around the internet.
  Shame on the seek engines for no longer positioning this
  put up higher! Come on over and consult with my website
  . Thanks =)

 64. system when the span has short of Hypotonic Liquid Devoid. buy cialis 80mg online Yvvfki nsigqd cialis buy cialis prices

 65. Beautiful and accurate. I’ve received several compliments on the watch.

 66. bullit proof crystal…very scratch resistant

 67. I do agree with all of the concepts you’ve presented for your post.
  They’re really convincing and will definitely work.

  Nonetheless, the posts are very quick for starters.
  May just you please lengthen them a bit from subsequent time?
  Thank you for the post.

 68. Hey just wanted to give you a brief heads
  up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly.

  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

 69. After looking at a few of the blog articles on your web page,
  I honestly like your way of blogging. I book-marked it to my bookmark site list and will be checking back soon. Please check out my web site too
  and let me know how you feel. cheap flights 31muvXS

 70. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News.

  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!

  Cheers y2yxvvfw cheap flights

 71. Appreciating the time and effort you put into your blog and in depth information you offer.
  It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed information. Great read!
  I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 72. Hi there it’s me, I am also visiting this web site on a regular basis, this website is really fastidious and the visitors are really sharing fastidious thoughts.
  cheap flights yynxznuh

 73. Hijyen konusunda çok hassas olabiliyorum. Müşterilerime karşı
  özel bir ilgiyle yaklaşıyor ve sizler için her daim hazır
  bulunuyor. Güzel kokmaya ve temiz kalmaya özen gösteriyorum.

  Ben bu kadar uğraşırken, aynı şeyleri sizlerden de görmek istiyorum.
  Sonuçta zevkli bir ilişki olması için sizlerden elektrik
  almam çok önemli. Maltepe escort bayan olarak hizmet vermemi isteyen beyleri bu konuda biraz daha hassas olmasını temenni ediyorum.
  Şimdi ne istediğini bilen beyleri yatağıma bekliyorum.

 74. En sonunda kafam attı ve Ataşehir escort olarak çalışmam gerektiğini düşündüm.
  Ne yalan söyleyeyim, iyi ki de o deli kararı vermişim diyorum.
  Şimdi hayatımda tek bir olumsuzluk yok. Ataşehir
  eskort bayan olarak hizmetimi veriyor, insanları mutlu ediyor, ücretimi alarak mutlu oluyorum.

  Tabi bunun yanında anal seks yaparak kendimi tatmin etmemde yanına cabası
  diyebilirim. Umarım sende resimlerimi beğenir, benimle seks yapmak
  istersin…

 75. Anal seks hayranı cömert beylere selamlar.
  Kendimi sizlere taktim etmem gerekirse, Ümraniye escort Aysu ismiyle anal pozisyonda hizmet sağlayan güzeller güzeli bir hanımefendiyim.

  27 yaşında, esmer tonlarına yakın ten rengim, sırma gibi uzun saçlarım ve ela gözlerimle sizleri
  etkilemeyi düşünüyorum. Birlikteliğimizin daha ateşli geçmesi için kendi evimi kullanıyorum.
  Büyük ve ferah bir eve sahip olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum.
  Sizler için özel tasarımını yaptığım yatak odamda çok eğleneceğimizi garanti edebilirim.

 76. Thanks , I’ve just been looking for info about this subject for a while
  and yours is the best I’ve found out till now. But, what in regards to the conclusion? Are you certain in regards to the
  source? cheap flights 3aN8IMa

 77. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this article plus the
  rest of the website is very good.

 78. Tremendous issues here. I am very satisfied to peer your article.
  Thanks so much and I am taking a look forward to contact you.

  Will you please drop me a mail? yynxznuh cheap flights

 79. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts on this
  kind of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website.
  Studying this information So i am glad to convey
  that I have an incredibly excellent uncanny feeling I came upon exactly what I
  needed. I so much for sure will make certain to don?t omit this site and give it a glance regularly.

 80. You can definitely see your skills in the work you write.

  The sector hopes for even more passionate writers such as you
  who aren’t afraid to mention how they believe.
  At all times go after your heart.

 81. A great watch so far. Accurate, rugged and sharp looking. Can’t beat it for the price.

 82. Definitely consider that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest factor to
  be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while
  other people consider issues that they plainly don’t know about.
  You controlled to hit the nail upon the top and also defined
  out the whole thing without having side effect , other folks can take a signal.
  Will likely be back to get more. Thank you

 83. Mia

  great Vacheron Constantin Harmony watch, fast shipping, courteous service

 84. Ridiculous quest there. What occurred after? Thanks!

 85. Hello there, I discovered your site by the use of Google even as searching for a comparable matter, your web site came up, it looks great.

  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, simply become aware of your weblog thru Google, and located that it’s truly informative.
  I’m gonna watch out for brussels. I will be grateful when you proceed this in future.

  A lot of other people might be benefited from your writing.

  Cheers!

 86. Arrived on time

 87. Thanks so much for the post.Really thank you! Keep writing.

 88. A very valuable gift, this replica watch really awesome, thank you very much…

 89. Knight Online ve benzeri oyunların kosembol ihtiyaçlarını ücretsiz olarak biz karşılıyoruz.
  Dilerseniz tarzınıza uygun bir kosembolü belirleyip indirip kullanabilirsiniz.

 90. My family members every time say that I am wasting my time here at net, but
  I know I am getting know-how all the time by reading such nice posts.

 91. All went well, a reliable business partner. We highly recommend to everyone!

 92. As stated fast shipping great seller!!! A+

 93. I just like the helpful info you provide to your articles.
  I will bookmark your blog and check once more right here regularly.
  I am reasonably certain I will learn plenty of
  new stuff proper right here! Best of luck for
  the next!

 94. What a stuff of un-ambiguity and preserveness of valuable familiarity regarding unpredicted emotions.

 95. tadalafil canadian pharmacy real canadian pharmacy the doctors channel

 96. porn movie,porn,animal porn,sex videos
  porn movie,porn,animal porn,sex videos
  porn movie,porn,animal porn,sex videos

 97. Knight Online oyuncularının ekip ve clan kuracakları zaman bir çok kişi sembol konusunda zorluk yaşamaktadır.
  Sizlere ücretsiz yüzlerce birbirinden güzel ve kaliteli clan symbollerine ulaşabileceğiniz bir hizmet sunuyoruz.

  Web sitemizi ziyaret ederek kosembol arşivimize erişim sağlıyabilirsiniz,
  2021 clan simgeleri seni bekliyor.

 98. Ko sembol, kosembol, clan sembol, clan symbol, knight online sembol, knight online symbol, knight online şeffaf sembol, şeffaf
  clan sembol, şeffaf clan sembolleri

 99. Good day! I just wish to offer you a big thumbs up for the great info you have right
  here on this post. I am returning to your web site for more soon.

 100. İstanbul vip transfer olarak son model vip(lüks)
  vito araçlarla istanbul havalimanı transfer ve sabiha gökçen transfer hizmeti yapmaktayız.

  İstanbul, Bursa, Sapanca ve Yalova gibi en çok tercih edilen turistik bölgelere günlük turlar düzenlemekteyiz.

 101. Son dönemlerde artan virüs salgınından dolayı ulaşımda çoğu insan farklı arayışlar içine girmiştir.
  Toplu taşıma gibi bir çok insanın sürekli yolculuk yaptığı araçlara binmek istemeyen yolcular şehirler arası vip transferi seçmektedir.

  Araçların özellikleri; son model vip Mercedes Vito olup, içi lüks yapılı, Tv,
  buzdolabı, açılır kapanır masalar, hareketli
  koltuklar ve bir çok özellikli vip araçlardır.
  İnsanlar yolculuklarını genellikle Şehirler
  arası transferde İstanbul, Ankara, Muğla, Antalya, aydın, İzmir, Trabzon gibi büyük ve uzak
  illere gitmek için tercih ediyor.

 102. İstanbul’da uzun yılların verdiği deneyim ve tecrübesiyle istediğiniz
  tarzda şoförlü olarak gelin arabası kiralama hizmeti vermekteyiz.
  Araçlarımız son model içi ful yapılı vip Mercedes Vito, Klasik araba, Vosvos,
  Jeep, Binek gibi bir çok seçeneğimiz vardır.

  Hayalinizdeki gelin arabasını en uygun fiyata bizden kiralayabilirsiniz.
  Ayrıca, araçlarımız şoförlü olarak kiraya verilmektedir.

 103. Josephdug

  Medication information. Effects of Drug Abuse. how to buy prozac without prescription Best news about medicament. Get now.

 104. Josephdug

  Pills information sheet. Brand names. get cheap lyrica without a prescription Everything information about medicines. Get now.

 105. Josephdug

  Meds prescribing information. Generic Name. can you buy generic lyrica Actual information about medicines. Read here.

 106. Josephdug

  Pills prescribing information. Short-Term Effects. where can i buy generic prozac pill Some information about medicament. Read here.

 107. Foto Galeriler
  Festival kapsamında gün galası yapılan filmlerden biri de The Human Voice oldu.
  Filmin gösterimine oyuncu kadrosu ve kamera arkası ekibinin yanı sıra ünlü konuklar da katıldı.Bunlar arasında en çok
  dikkat çeken kişi ise Cristiano Ronaldo’nun sevgilisi Georgina
  Rodriguez oldu. 26 yaşındaki model Rodriguez, önce bu filmin gösterimine ardından da akşam düzenlenen bir etkinliğe katıldı.

  İşte birbirinden güzel foto galeriler..

 108. Medicament information. Long-Term Effects. where to buy lisinopril Meds prescribing information. Brand names.

 109. RobertSliva

  Meds information leaflet. Brand names. buy generic viagra online Actual about medicine. Get information now.

 110. RobertSliva

  Drugs information leaflet. Cautions. buy generic viagra Best about medicines. Read information here.

 111. istanbul escort
  Bir çok erkeğin favorisi olan İstanbul Escort sitesini ziyaret edebilirsiniz, diğer eskort
  siteleri arasında tek tercihinizi bu siteden yana kullandığınız için çok memnun kalacaksınız.

  En kaliteli ve birbirinden güzel olan istanbul escort kızların ilanlarını yalnızca burada bulabilirsiniz.
  Kadıköy Escort, Ataşehir Escort ve Beşiktaş Escort olarak da hizmet veren sitemizi şimdi ziyaret et sen kazan!

 112. RobertSliva

  Meds information leaflet. Cautions. buy generic viagra online All information about medicine. Get information here.

 113. pendik escort
  Anadolu Yakası Escortları tarfından en çok tercih edilen pendik
  escort sitesine hoşgeldiniz. İnternet üzerindeki güncelliği ile birinci sırada yer alan profillerine çok kolay erişebilmeniz için 18 yaş üzeri kullanıcılara hizmet
  veren escort pendik escort vitrini ile yayındayız.
  Eve gelen escort bularak kendi evinizde sınırsız hizmet veren güzel bayanlardan hizmet alabilir, Otele gelen eskort kızlar ile otel odasında
  seks yaparak kendinizi ödüllendirebilirsiniz.

 114. treatment of heat stroke what are the effects of women taking viagra: http://viagrabun.com viagra without prescription

 115. RobertSliva

  Medicine information sheet. Short-Term Effects. online viagra Everything trends of medication. Get now.

 116. şehirler arası nakliyat
  Nakliyelerin başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için özel olarak girişimlerde bulunulmaya
  devam ediliyor. Şehirler arası nakliyat ile ilgili çalışmalarımız,
  sadece araçlar yerine direkt olarak tüm işlemlerin teknolojik
  ekipmanlarla gerçekleştirilmesini sağlıyor. Güvenli,
  değerlendirmeye uygun, her zaman yararlanılabilecek
  şekilde hizmet vermeye devam ediyoruz.

  Türkiye’de talep edildiği şekilde, müşterilerimizin isteklerini yeni olanaklarla karşılıyoruz.
  Özellikle son dönemde sıkça görülen hassas eşyaların taşınabilmesi, yenilenen rapor sistemiyle tüm eşyaların kayıt altına alınabilmesi mümkün oluyor.
  Güvenli, herhangi bir maddi veya manevi zarar oluşmaması için tüm eşyaları özel olarak sararak taşıma girişimlerinde bulunuyoruz.

 117. RobertSliva

  Drugs information for patients. Cautions. viagra without ption Some news about meds. Read now.

 118. RobertSliva

  Drugs information sheet. Long-Term Effects. buy cheap viagra online Some about drug. Get here.

 119. RobertSliva

  Medication information sheet. What side effects can this medication cause? buy cheap viagra online Everything what you want to know about drugs. Read information here.

 120. Josephdug

  Medication prescribing information. Brand names. get cheap trazodone pill Everything news about medicament. Read here.

 121. RobertSliva

  Medicines prescribing information. Cautions. how to get viagra without prescription Everything information about medicament. Get information here.

 122. the shocking pints are rescue in a vicious ophthalmic instruction cialis and muscle pain Rooms echoes snook if the unsatisfactory way if and

 123. came in good time and looks cute.

 124. RobertSliva

  Medicine information leaflet. Drug Class. viagra cheap online All about drug. Read here.

 125. visits may of loosening is midthigh facultatively <a href=" clomid au price Wlvugk risyaj

 126. A+replica watch, excellent customer service

 127. Josephdug

  Drug information leaflet. Effects of Drug Abuse. cost cheap trazodone for sale Some news about medicament. Get now.

 128. RobertSliva

  Meds information for patients. Drug Class. order viagra cheap Best what you want to know about drugs. Get here.

 129. Elicent marka fanlar ile artık temiz ve rahat bir hava alacaksınız.

  Market SALT Mühendislik olarak elicent marka fan ürünlerini siz değerli müşterilerimize güvenilir ve kaliteli şekilde ulaştırmayı hedefliyoruz.
  Elicent ürünlerini güvenilir şekilde temin ederek sizlere kusursuz bir hizmet sunuyoruz.
  Bilgi almak için hemen sitemizi ziyaret ediniz.

 130. payday loans online no credit check http://loanssl.com online loans

 131. absolutely beautiful replica watch!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 132. Elegant, beautiful and will look gorgeous with any outfit and on any wrist.

 133. A beautiful replica watch.

 134. Absolutely beautiful! It is a light weight (without band), elegant and simp

 135. Bought as a gift for someone else and thinking about keeping it.

 136. Birthday gift for my wife. She was over joyed with the watch. It looks beautiful on her wrist.

 137. Beautiful watch…looks great with everything! Very high quality, would recommend to anyone!

 138. Amazing Product, fits like a glove, just be patient for the item to come

 139. Great price! I bought it as gift to my daughter but I wish I could have kept it.

 140. BUY THIS BABY NOW!!! Fabulous watch, comfortable to wear and so chic…

 141. Beautiful and accurate. I’ve received several compliments on the watch.

 142. A beautiful watch at an inexpensive price.

 143. Beautiful watch – great price

 144. Beautiful piece. Anyone should own one.

 145. soil tests a means, the Persistent of New Process men’s. price clomid 50mg Xjkckp imngzj

 146. A very valuable gift, this replica watch really awesome, thank you very much…

 147. Appears to have got lost in post but seller quickly refunded when notified. Thanks

 148. Beautiful watch! Wearing it as I write; recommend!

 149. A good purchase, great deal

 150. Beautiful watch…looks great with everything! Very high quality, would recommend to anyone!

 151. bullit proof crystal…very scratch resistant

 152. Appreciate fast shipping this watch, very powerful…

 153. Competive price and reliable quality, really worth buying.

 154. Beautiful watch!!!Good for small wrist!

 155. Although the replica watch is stunning to look at it would make a much better bracelet.

 156. Beautiful Quality, Fast Service will use again!!!

 157. This is a beautiful watch that has become a classic watch.

 158. so I was concerned about potential theft in transit and various potential shipping delays.

 159. A bit bigger than what I expected but, still a good looking piece and at a great value.

 160. Beautiful watch, great price and fast shipping.

 161. Definitely fantastic, really worth buying, thank you!

 162. beautiful watch, with a great price!

 163. Uzman Takipçi ile düşmeyen takipçi satın al Instagram beğeni satın alma işlemleri
  hem güvenli, hem ucuz, hem de çok hızlı. Düşmeyen Instagram takipçi satın alarak instagram hesabınızı daha fazla
  kişiye ulaştırabilirsiniz.

  Böylece instagram beğeni satın al hesabınızdan isterseniz kendi işletmenizin reklamını yapabilir, isterseniz reklam vererek para kazanabilir, isterseniz
  de Instagram hesabınızdan satış yapma imkanına kavuşabilirsiniz.

 164. Came in time. Beautiful watch!!!!

 165. Bought it for my daughters 14th birthday. Now the whole class wants one…

 166. Best watch I’ve ever owned! Ver

 167. ankara yol yardım ve Ankara oto çekici Ankara oto kurtarma olarak
  | 0541 235 94 46 | Ankara Bölgesinde Faaliyet gösteren Yol Yardım firmasıdır,
  firmaları

  Ankara’da oto kurtarıcı ile Ankara’da yol
  yardım 7 Gün 24 Saat

 168. A+ seller, fast service, quick delivery, thank you

 169. Beautiful watch! Wearing it as I write; recommend!

 170. Bought this watch at 34 off from an authorized dealer. Really great watch!!.

 171. Easy to read the dial and very attractive. it goes with any other jewelry I wear.

 172. Affordable. Practical.

 173. You surely would not be disappointed with this watch! Love it!!!

 174. Best watch I own. I absolutely love it

 175. This in an incredible watch. The weight, size, and style is near perfect.

 176. As stated fast shipping great seller!!! A+

 177. Best watch ever good quality at low cost

 178. This is a beautiful watch

 179. Beautiful for the price and it was a gift for a colleague and they were impress with the gift.

 180. Beautiful product, highly recommended.

 181. 5stars watch manufacturer in this field