Блогът на Георги Чолаков

Моите мисли, интереси и вдъхновения!

Десет спортни книги, които трябва да прочетете

 Има книги, които развличат. Има книги, които заинтригуват. Има и такива, които въздействат. И въздействието им е толкова силно, толкова опустошително, че е способно дори да промени начина ви на мислене и възприятието ви за света.
    Именно такава роля изиграха за мен книгите, представени в настоящия пост. Естествено, далеч съм от мисълта, че всяка една от тези книги би имала същия ефект върху всеки един човек, но съм убеден, че ако дадете шанс на някоя от тях, може да останете приятно изненадани.
    И понеже знам, че всеки има свои собствени интереси и предпочитания, ще се опитам да ви помогна в избора, правейки кратък преглед и описание на всяка една от избраните книги. Надявам се по този начин да ви бъда полезен.

“Кривата на щастието” – Иво Иванов: 

Неповторимият стил на писане на българския спортен журналист ще ви плени още от първата страница на книгата му и няма да ви даде мира до последния й ред, независимо дали имате задълбочени, основни или никакви познания за спорта. 
   В 77 изключително вдъхновяващи спортни истории, авторът ни представя действителни личности от различни видове спорт, чиито лични истории носят скрити послания за въпроси далеч надхвърлящи света на спорта. Чрез тези разкази Иво ни кара да се замислим за много по-дълбоки неща – за живота и смъртта, за щастието и късмета, за силата на волята и важността на решенията, които вземаме. 
    За разлика от останалите книги, представени в настоящата статия, които разказват по една необикновена история, книгата на Иво Иванов разкрива десетки хоризонти, които със сигурност ще променят мирогледа ви, а ако някога имате честта да срещнете автора на живо, ще се убедите, че доброто все още съществува

“Родени да тичат” – Кристофър МакДугъл:

 Книгата, която запали милиони хора по цял свят по бягането на дълги разстояния, е един своеобразен приключенски епос, в който има за всекиго по нещо – увлекателни истории и забавни ситуации, полезни съвети, спиращи дъха приключения, и какво ли още не. 
   Неизменното присъствие на “Родени да тичат” в топ 10 на редица световни литературни класации говори само по себе си, но най-ценното в нея са революционните й открития, водещи до рязкото увеличаване на броя на бегачите на дълги разстояния сред непрофесионалните атлети. 
     Приносът на Макдугъл се състои в това, че майсторски успява да отвори очите на обикновения човек, карайки го да осъзнае, че не е нужно непременно да е свръхатлет, за да бяга десетки и дори стотици километри. Нещо повече – ние не просто можем, но и сме родени да тичаме.

“Ултра здравето” – Рич Рол:

 Ако отчаяно се нуждаете от мотивация, за да промените живота си, или поне негативните му страни, горещо ви препоръчвам да се потопите в житейската история на Рич Рол, чиято книга умело разкрива изумителната трансформация в живота на автора. 
 “Ултра здравето” е въплащение на нашумелия наскоро израз “From zero to hero” – години наред авторът води почти непосилна битка срещу накротиците и най-вече алкохола, на които се е предал в плен, за да успее накрая да се отскубне от опасната им прегръдка. Това обаче не се оказва достатъчно за Рич и той решава да направи още една стъпка – от затлъстял и апатичен към живота адвокат със скучно ежедневие се превъръща в един от най-издръжливите атлети в света. Постигайки всичко това след 40-тата си годишнина, авторът разбива на пух и прах митовете за  средната възраст.
     Ако търсите вдъхновение в нечия история, чрез която да осъзнаете, че няма навъзможни неща и че никога не е късно да промените живота си към по-добро, това е книгата за вас. Колкото и добре написана да е обаче, сама по себе си тя няма да е достатъчна – ще се наложи да запретнете ръкави и да приложите и на практика поне част от упоритостта и решителността на автора.

“Яж и тичай” – Скот Юрек (и Стив Фридман):

 Книгата на един от най-доминиращите бегачи на свръхдълги разстояния за всички времена представлява забележителна смесица между вдъхновяващата лична изповед на автора и редица практически съвети за това как да бъдем здрави, силни и издръжливи.  
  В нея има за всекиго по нещо – любителите на психологическата страна на издръжливостта ще открият вдъхновение в многобройните състезателни истории от забележителната кариера на Юрек, теоретиците – научни факти за бягането и здравословния начин на живот, а любителите на кулинарията (и по-специално на веганската кухня) – полезни рецепти и практически съвети за здравословно хранене. 
   Независимо дали сте начинаещ бегач, опитен ултрамаратонец или просто човек, опитващ се да се храни и живее здравословно, книгата на Скот Юрек ще ви разкрие нови хоризонти за това на какво сте способни и докъде се простират човешките възможности.

“Върхове и хора” – Людмил Янков:

Някои книги не просто се четат, а се чувстват и преживяват. Точно такава е книгата на великия български алпинист Людмил Янков.
   Освен че ще ви превърне в почти преки свидетели на емблематични за българския алпинизъм експедиции като Лхотце ’81 и Еверест ’84, “алпинистът с нежно сърце” ще ви разкаже по неповторим начин за “цената на мечтата”, за мъжеството и жертво-готовността, за болката и смелостта.
   Разтърсващите откровения на Людмата могат да разплачат дори и най-каменната личност, а стиховете му не просто докосват душата – те я галят нежно. 
   Рядък пример за мъжество и нежност, историята на Людмил определено заслужава да бъде “преживяна” чрез книгата му.

“Iron War” – Мат Фицджералд:

 Ако личната ви мотивация се повишава, когато четете за безкомпромисното съперничество между най-великите личности в даден спорт, книгата на Мат Фицджералд е точно за вас.
   Умело проследявайки живота на двамата най-добри триатлонисти Марк Алън и Дейв Скот, авторът прави дълбок психологически портрет на двамата атлети и майсторски посочва факторите, които ги мотивират и превръщат в най-значимите фигури в техния спорт. Анализирайки живота, тренировките и постиженията на Скот и Алън, Фицджералд проследява бляскавата кариера на двамата “железни мъже”, а кулминацията си книгата достига в живописното описание на най-великото състезание в историята на Ironman – епичната “желязна война” от 1989 г.
  Четиво на Фицджералд майсторски ще ви потопи във водите на хавайския бряг, ще ви пренесе през полетата с лава на вулканичния остров, ще ви прекара с бясна скорост през улиците на емблематичния град Кайлуа-Кона, за да изживеете едно от най-великите съперничества не само в света на триатлона, но и на ендюрънс спортовете като цяло.

“Тичай или умри” – Килиан Жорнет:

За разлика от книгата на Юрек, в своеобразната си автобиография считаният от мнозина за най-великия съвременен бегач на планетата Килиан Жорнет набляга на психологическата страна на издръж- ливостта, умишлено пренебрегвайки безсмислените факти и ненужните практически съвети, с които и без това сме “заляти” в ежедневието.
    В книгата си  младият испанец разкрива своята безмилостна философия, която за мнозина граничи с лудост. Безкомпро- мисната решителност и непремиримост на каталунеца неслучайно е залегнала и в заглавието на книгата му – за автора няма рамки и ограничения, няма страх и оправдания, няма вариант за отстъпление. Има само две възможности – тичай или умри.
    Ако черпите вдъхновение от мотивиращите истории на великите бегачи, а  скучните факти и статистики ви отегчават, определено си заслужава да се понесете по стъпките на Килиан Жорнет и неговото невероятно пътешествие. 

“Първите седем” – Боян Петров:

Отново сме на вълна алпинизъм, но подходът на Боян Петров е коренно различен от този на Людмил Янков. На “разголената” душа на Людмата ярко контрастират аналитичните и прагматични описания на Боян; на смелите мечти на Янков се противопоставя твърдата решителност на Петров.
   За разлика от “Върхове и хора”, “Първите седем” е своеобразен наръчник за изкачване на високи върхове, като дори името на книгата загатва за непоколебимата решителност на автора.
   Четивото е изключително подходящо за тези, които си падат по научната страна на алпинизма и биха искали да разберат повече за физическата подготовка, подбора на екипировка, организирането на експедициите, стиловете на изкачване и т.н.
    Въпреки привидната студенина и липса на емоции, Боян беше човек, който имаше големи мечти и ги следваше безрезервно. За съжаление всички ние изгубихме не само един великолепен човек и алпинист, но и възможността да се докоснем до “Вторите седем” като читатели. 
   Все пак Боян Петров ще остане завинаги в сърцата на хиляди българи като един от героите на нашето съвремние. Почивай в мир, Бояне!

“Колко силно го искаш” – Мат Фицджералд:

  Ако сте любители на спортовете за издръжливост навярно сте чували, че в тях психиката е далеч по-важна от физиката. А ако сте участвали в състезание от подобен тип, навярно сте се убедили в правотата на горното твърдение. Именно върху ролята на психологическия фактор се съсредоточава книгата на Фицджералд, която представлява задълбочено изследване на ролята на съзнанието при едни от най-трудните състезания в спорта.
  Авторът, който освен спортен журналист е и диетолог, лектор и мотиватор, е събрал впечатляваща колекция мотивиращи истории от света на бягането на дълги и свръхдълги разстояния, колоезденето, триатлона и гребането, в които атлетите компенсират липсата на физическа сила или издръжливост с нещо от своето съзнание, за да постигнат на пръв поглед невъзможното.
   Книгата е задължително четиво за любителите на спортната психология, както и за практикуващите спортове за издръжливост, които биха намерили ценни съвети, техники и стратегии за успех чрез повишаване на психическата си устойчивост и издръжливост. 

“Днес всички ще умрем по малко” – Ричард Аскуит:

Уникалната история на смятания от специалистите за най-великия бегач на всички времена Емил Затопек несъмнено ще ви плени още от първите страници. 
     Авторът посвещава немалка част от живота си на задълбоченото проучване на живота на “чешкия локомотив”, провеждайки многобройни срещи с неговата съпруга, приятели и роднини и изчитайки голям набор официални и неофициални документи. Аскуит иска не просто да се запознае с фактологията, а да опознае Затопек истински, да се потопи в живота му. 
   А какъв живот само има Емил! Живот, в който величието се редува с болката, славата – с трагизма. А той прекрасно знае да понася и двете – първото с изключителна скромност, а второто – с широка и искрена усмивка. Именно затова Затопек ще ви плени не с десетките си рекорди и многобройните си медали, а със своя искрящ образ, оргомна харизма, благ характер и добро сърце. Думите на Емил, че “бегачът трябва да тича не с пари в джобовете, а с мечти в сърцето” много точно отразяват същността на характера му и ясно показват каква личност е бил.
   И ако все пак нямате достатъчно време и решите да пропуснете книгата на Аскуит, горещо ви препоръчвам поне да прочетете статията шедьовър на Иво Иванов “Защото искам да сънувам”, която в доста по-кратък вариант ще ви запознае с живота на чешката легенда в бягането.

Previous

Защо ще оЦЕЛея?

Next

От дъното до върха


Warning: Use of undefined constant comment - assumed 'comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/georgich/public_html/blog/wp-content/themes/lovecraft/comments.php on line 15
54 Comments

 1. Good replies in return of this query with real arguments and describing all about that.

 2. Its not my first time to pay a visit this website, i am browsing
  this web page dailly and get fastidious data from here
  all the time.

 3. certainly like your web-site but you need to check the spelling on several of your posts.
  Many of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to tell the truth then again I’ll definitely
  come back again.

 4. Excellent site. A lot of helpful info here.
  I’m sending it to several buddies ans additionally sharing in delicious.
  And certainly, thanks for your sweat!

 5. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished
  to mention that I’ve really enjoyed browsing your weblog posts.
  In any case I will be subscribing on your feed and I
  am hoping you write again very soon!

 6. I’m truly enjoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?

  Exceptional work!

 7. Hello, i believe that i saw you visited my weblog so i
  came to go back the want?.I am trying to in finding issues to enhance my site!I
  assume its good enough to use a few of your concepts!!

 8. Thanks designed for sharing such a nice opinion, paragraph
  is nice, thats why i have read it completely

 9. wonderful post, very informative. I ponder why the opposite specialists
  of this sector don’t understand this. You should proceed your writing.
  I’m confident, you’ve a great readers’ base already!

 10. What’s up mates, how is the whole thing, and what you want to say concerning this paragraph, in my view
  its in fact awesome in support of me.

 11. Greetings! This is my 1st comment here so I just wanted
  to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading through your articles.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same subjects?
  Thanks a ton!

 12. I am actually delighted to glance at this weblog posts which consists of plenty of helpful information, thanks for providing these kinds of information. adreamoftrains hosting services

 13. Excellent site you have here.. It’s difficult to find quality
  writing like yours nowadays. I honestly appreciate individuals like
  you! Take care!!

 14. Thank you for another excellent article. The place else may
  just anybody get that type of info in such a perfect way of writing?
  I have a presentation next week, and I’m on the
  search for such information.

 15. This is really interesting, You are a very skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post.
  Also, I have shared your website in my social networks!

 16. Hello! This post could not be written any better! Reading this post reminds
  me of my previous room mate! He always kept talking about this.
  I will forward this article to him. Fairly certain he will have a good read.
  Many thanks for sharing!

 17. Magnificent beat ! I wish to apprentice whilst you amend your site, how can i
  subscribe for a weblog web site? The account aided me a applicable
  deal. I have been tiny bit familiar of this your broadcast provided bright clear concept

 18. You actually make it seem so easy with your presentation but I
  find this matter to be really something that I think I would never understand.
  It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward
  for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 19. Touche. Solid arguments. Keep up the great effort.

 20. Whats up are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to
  get started and create my own. Do you require any html coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 21. I’ve been browsing on-line greater than three hours these days, but I by no means found any attention-grabbing article
  like yours. It’s lovely price sufficient for me.

  In my view, if all web owners and bloggers made just right content as you did,
  the web will probably be a lot more helpful than ever before.

 22. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a
  amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you!
  By the way, how can we communicate?

 23. Fascinating blog! Is your theme custom made or did you
  download it from somewhere? A design like yours with a few simple
  tweeks would really make my blog jump out. Please let me know where you got your
  design. Kudos

 24. Very good article! We are linking to this particularly great article on our site.
  Keep up the good writing.

 25. Hi there! This post could not be written any better!
  Reading through this post reminds me of my previous room mate!

  He always kept chatting about this. I will forward this page to him.
  Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

 26. Hey there would you mind sharing which blog platform you’re working with?
  I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a difficult
  time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

 27. Can I just say what a relief to find an individual who truly understands what they’re
  talking about on the web. You certainly understand how to bring an issue
  to light and make it important. A lot more people really
  need to read this and understand this side of the story.
  I can’t believe you aren’t more popular given that you most certainly possess the
  gift.

 28. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles?

  I mean, what you say is important and everything. However just imagine if you added some great photos or
  videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and videos,
  this blog could definitely be one of the greatest in its field.

  Good blog!

 29. I feel this is among the so much important info for me.
  And i am glad reading your article. But want to statement on few basic things, The web site
  taste is ideal, the articles is truly great : D. Excellent task, cheers

 30. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
  Extremely helpful info specially the last phase 🙂 I care for such
  info a lot. I used to be looking for this certain info for a long time.
  Thanks and best of luck.

 31. If you would like to get much from this article then you have to
  apply such strategies to your won blog.

 32. Whats up are using WordPress for your blog platform? I’m new
  to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you require any coding
  knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 33. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in writing
  this website. I am hoping to view the same high-grade content by you
  later on as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my
  own, personal website now 😉

 34. Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon everyday.
  It’s always interesting to read through articles from other writers and practice a
  little something from other websites.

 35. It’s an awesome piece of writing designed for all the internet
  users; they will get benefit from it I am sure.

 36. Thanks for finally talking about > Десет спортни книги, които трябва да прочетете – Блогът на Георги Чолаков < Loved it! 34pIoq5 cheap flights

 37. This is my first time pay a visit at here and i am really happy to read all
  at single place. yynxznuh cheap flights

 38. This website certainly has all the info I wanted concerning this subject
  and didn’t know who to ask. 3aN8IMa cheap flights

 39. I’m now not positive where you’re getting your info,
  however great topic. I needs to spend some time finding out much more or understanding more.
  Thanks for excellent info I was searching for this information for
  my mission. cheap flights 3aN8IMa

 40. obviously like your web-site however you have to test the spelling on several of your
  posts. A number of them are rife with spelling problems and
  I find it very troublesome to tell the truth then again I’ll surely come again again. cheap flights yynxznuh

 41. I’m now not positive where you are getting your information, however great topic.
  I needs to spend a while learning much more or understanding more.
  Thanks for fantastic information I was looking for
  this information for my mission.

 42. Hello! Do you know if they make any plugins to assist with Search
  Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
  but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share.
  Many thanks!

 43. Great blog right here! Also your website quite a bit up very fast!
  What web host are you the usage of? Can I get your affiliate hyperlink on your host?
  I want my site loaded up as fast as yours lol

 44. This piece of writing will assist the internet viewers
  for building up new blog or even a blog from start to end.

 45. That is really attention-grabbing, You’re an excessively skilled blogger.
  I have joined your feed and sit up for looking for more of your wonderful post.
  Also, I have shared your web site in my social networks 3gqLYTc cheap flights

 46. Useful info. Fortunate me I found your website accidentally, and I’m stunned why this twist of fate did not took place
  earlier! I bookmarked it.

 47. Greetings from Idaho! I’m bored to tears at work so I
  decided to browse your site on my iphone during lunch break.
  I love the knowledge you provide here and can’t wait to take a
  look when I get home. I’m surprised at how fast your blog loaded on my cell phone ..

  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow,
  superb blog!

 48. I am regular reader, how are you everybody? This piece of writing posted at this site is truly nice.

 49. It’s going to be ending of mine day, however before finish I am reading this
  great paragraph to increase my experience.

 50. What’s up to every single one, it’s truly a good for me to pay a quick
  visit this web page, it consists of useful Information.

 51. Hello there! Do you know if they make any plugins to protect against
  hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any
  recommendations?

 52. Attractive component to content. I simply stumbled upon your site and in accession capital to say that I get actually enjoyed account your weblog posts.
  Any way I’ll be subscribing for your augment and even I fulfillment you get entry to constantly fast.

 53. This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
  I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your
  great post. Also, I have shared your website in my social networks!

 54. StephenCef

  online viagra viagra without a doctor prescription canada goodrx viagra

Leave a Reply

Powered by Georgi Cholakov